<% @language="vbscript" %>

_ Regels van de loopgroep
 Home NIEUWS LINKS FOTO'S Marathonestafette ACHTERGRONDINFO                                     

LOOPGROEP BLIXEMSNEL 

bullet Nieuwsbrief
bullet REKOEFENINGEN
bullet TRAININGSSCHEMA'S
bulletMARATHONESTAFETTE
bulletUITSLAGEN
bulletTRAILRUNNING
bullet BLESSURE ABC
bulletLEDENPAGINA
bulletLINKS
bulletROUTES
bulletFOTO's
bulletARTIKELEN
bulletGROEPREGELS/TIPS

Best: monitorinstelling 1152 x 864
 ONZE SPONSORS


  TRAININS..      E  
TRAININGSLOKATIE

Aanschotpark bij Opaal/Onyx

      *  *  *  *  *  *

CONTACTPERSONEN

Vincent Vloemans tel. 040 2484255  
Vincent@blixemsnel.nl

Lidmaatschap AtletiekUnie via Hans Willems tel 040 2565068 Hans@blixemsnel.nl
Lees:
ATLETIEK-UNIE
Aanmelden online

      *  *  *  *  *  *

KLEDINGSPONSORS

BASKUUL accountants & belastingadviseurs

Omdat we een grote loopgroep hebben en omdat elk van de zes trainingsgroepen ook veel deelnemers heeft, is het nodig om wat afspraken te maken ten behoeve van veiligheid, duidelijkheid en een prettige omgang onderling. Hierbij het verzoek aan ieder om hiervan kennis te nemen en om hieraan te houden.

Verder hieronder nog Additionele veiligheidstips, Gezond en Veilig lopen, Tips om de zomer goed door te komen


Veiligheid en afspraken

Starten in een groep
Op het moment dat je als loper start in een nieuwe groep: meld je even bij de trainer. Mocht je specifieke zaken hebben die van belang zijn voor het lopen meld dit dan, indien gewenst, ook. Voor de trainers is het bijzonder prettig te weten wie ze "aan boord" hebben en ze kunnen, indien gewenst, een training aanpassen of gepast advies geven. 

Stoppen in een groep / overgaan naar een andere groep
Op het moment dat je stopt in een groep (blessure, geen zin meer, ...) of naar een andere groep wilt gaan: meld je ook even bij je huidige trainer. Het is voor de trainers bijzonder handig om te weten bij vertrekkende lopers waarom ze vertrekken. Het helpt ons om, indien nodig, de trainingen aan te passen en we kunnen wellicht ook helpen met adviezen. Sowieso kun je bij de trainers, die inmiddels jarenlange ervaring hebben, ook voor loopadviezen terecht.

Tijdens de training
Mocht je tijdens de training (onverwacht) moeten stoppen: laat het ook even weten aan de trainer. Op het moment dat we tijdens het uitlopen langs je huis lopen: haak gerust af, maar laat het, eventueel via de andere lopers, even weten. Overigens is het uitlopen altijd een onderdeel van de training; bij een intensieve training is het uitlopen altijd langer dan bij een rustige training en een en ander wordt gecompleteerd met een paar rekoefeningen. De trainers hebben als voorkeur "samen uit, samen thuis". Wij tellen het aantal lopers binnen een groep en er is niets zo vervelend als het moeten zoeken naar kwijtgeraakte lopers. Op het moment dat er andere redenen zijn om tijdens de training te stoppen (pijn, blessures, ...), laat het dan zeker aan de trainer weten. Hoewel de trainers geen doktoren zijn kunnen ze wellicht toch helpen; al was het alleen maar met het zorgen dat je op een goede manier thuis komt. 

Veiligheid
In principe is iedere loper zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Toch is het belangrijk altijd op de aanwijzingen van de trainer te letten. Er is niets zo vervelend als lopers die bijvoorbeeld een weg toch kruisen terwijl de trainer naar zijn groep het signaal geeft "stoppen" en naar de kruisende auto het signaal "rij maar door"....
Let daarnaast, met name bij het lopen in de winter, ook op je zichtbaarheid. Bij motregen is een loper in zwarte kleding voor een automobilist volstrekt onzichtbaar. Er zijn vele vormen van reflectiehesjes/banden/lampen verkrijgbaar; gebruik ze ook!

Naar boven
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Additionele veiligheidstips

Eerder is in het kader van veiligheid genoemd het meenemen van je GSM, zeker als je de rustigere paden opzoekt (en de opname van 'ICE', In Case of Emergency, als te bellen contactpersoon in je GSM-contactenlijst). Een andere vermeldenswaardige tip van een van de lopers is die van het dragen van een identificatieplaatje. Voor ca. € 10,-- te koop. Je kunt natuurlijk ook een geplastificeerd (mini-visite)kaartje in je zak dragen. Speciaal voor sporters is er de opvallende bevestiging op je sportschoen, handig in de zomer als zakken in de kleding ontbreken ( http://www.sosarmband.nl ).Naar boven
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Gezond & Veilig lopen
Bron: Brochure Gezond en Veilig lopen - tips voor de beginnende en gevorderde lopers, (Hoofdstuk 2.)

In het voorjaar, zomer en najaar is er bijna ieder weekend wel iets te beleven op hardloopgebied. In ieder dorp, stad of streek wordt wel een hardloopevenement georganiseerd.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je op een verantwoorde manier deelneemt aan een evenement? Natuurlijk is een goede voorbereiding een must. Onderstaand vind je een aantal tips om het lopen op een evenement op een gezonde en veilige manier te doen.

1.     Loop niet als je je ziek of niet fit voelt of andere klachten hebt. Het risico dat je slecht presteert, uit de wedstrijd moet stappen of je gezondheid schaadt, is dan te groot. Er komen nog genoeg andere gelegenheden om je goede vorm te tonen.

2.     Als je een (chronisch) aandoening of ziekte hebt, wat een aanleiding kan zijn voor medische problemen, zorg dan dat je je medische gegevens bij je draagt, het liefst zichtbaar. Dat kan bijvoorbeeld achterop je startnummer of in een SOS-medaillon.

3.     Zorg dat je familie en vrienden je startnummer kennen.

4.     Eet de laatste twee tot drie uur voor de start niet meer (geen zwaar verteerbaar voedsel). 

5.     Zorg dat je voldoende drinkt. Drink een half uur voor de start nog zo'n 250-500 ml en gebruik iedere drankpost om voldoende te drinken (algemene richtlijn: elke vijf kilometer zo'n 150-200 ml (1-2 bekertjes) per post). 

6.     Zorg voor een goede warming-up. Blijf zo lang mogelijk in beweging; sta voor de startstreep zo kort mogelijk stil.

7.     Pas op voor valpartijen in het gedrang vlak na de start.

8.     Ga niet te hard weg.

9.     Als het warm (en vochtig) is, pas je tempo dan aan. Als het goed is, zal de organisatie je op de hoogte stellen van het risico dat je loopt.

10.   Het eerste symptoom van warmte stuwing is achteruitgang van de coördinatie. Dit kan zich uiten in slingerend gaan lopen of jezelf verstappen, sterk zweten of juist niet meer zweten, hoofdpijn, optreden van kippenvel en rillingen, misselijkheid, duizeligheid, apathie (onverschilligheid)of juist agressiviteit en een langzame achteruitgang van het bewustzijn. Zoek hulp bij de EHBO-post. Als één van de dienstdoende artsen ziet dat je symptomen hebt van warmtestuwing, dan is hij gerechtigd om je uit de race te halen om je te behoeden voor (levens)gevaar.

11.   Maak gebruik van een EHBO-post als je je niet goed voelt of als je om een andere reden uitvalt.

12.   Kleed je na de finish zo snel mogelijk om en drink voldoende (1-2 bekertjes).  

Naar boven
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tips om de zomer goed door te komen
(tip van loper Frank van Beers; bron www.sportzorg.nl )

Het seizoen loopt voor veel takken van sport ten einde. Nog een paar weken enkele trainingen en misschien nog een toernooi, dan is het afgelopen. De vakantie nadert met rasse schreden. Lekker ontspannen en genieten. Voor sommige betekent het dat ze horizontaal gaan naast het zwembad of op het strand met een lekker hapje en drankje.

Anderen gaan actief vakantie houden en veel ondernemen. Actieve vakanties met trektochten, lopend of fietsend, bergtochten zijn tegenwoordig erg in. Weer anderen blijven sportief actief in andere takken van sport (bijvoorbeeld tennis, zwemmen, cricket). Als sporter kun je in de zomer te maken krijgen met zeer warme omstandigheden. Hiermee moet extra worden opgelet.

Lees meer over:

bullet Zomerstop: tips om de zomer goed door te komen »  (websitelink: Zomerstop: tips om de zomer goed door te komen » )
bullet 10 Tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen »  (websitelink: 10 Tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen » )
bullet Veel voorkomende warmteaandoeningen »  (websitelink: Veel voorkomende warmteaandoeningen » )
bullet Advisering vochtgebruik tijdens sportevenementen »  (websitelink: Advisering vochtgebruik tijdens sportevenementen » )

Naar boven

Zomerstop: Tips om de zomer goed door te komen!

Herken je dat gevoel na de eerste training van een nieuw seizoen; dat je helemaal kapot zit en dat je de volgende ochtend ‘geradbraakt' je bed uitkomt?! Wil je dit voorkomen? Lees dan onderstaand artikel door!

Het seizoen loopt voor veel takken van sport ten einde. Nog een paar weken enkele trainingen en misschien nog een toernooi, dan is het afgelopen. De vakantie nadert met rasse schreden. Lekker ontspannen en genieten. Voor sommige betekent het dat ze horizontaal gaan naast het zwembad of op het strand met een lekker hapje en drankje. Anderen gaan actief vakantie houden en veel ondernemen. Actieve vakanties met trektochten, lopend of fietsend, bergtochten zijn tegenwoordig erg in. Weer anderen blijven sportief actief in andere takken van sport (bijvoorbeeld tennis, zwemmen, cricket).

Besef dat lichamelijke inactiviteit leidt tot verlies van conditie. Dat gebeurt al na een paar weken. Hoe beter je getraind was in het wedstrijdseizoen, des te groter het conditionele verval is in de vakantie. Het kost dan ook meer tijd om in de voorbereiding op het nieuwe seizoen de conditie weer op te bouwen. We weten uit onderzoek dat in een sport als voetbal de voorbereidingsperiode op de nieuwe competitie een drie maal zo hoog risico op blessures oplevert als de wedstrijdperiode.

De belangrijkste verklaring ligt in de te forse opbouw van de belasting van trainingen en wedstrijden bij spelers die relatief nog onvoldoende conditionele basis hebben. Je kunt dit in de eerste plaats de trainers aanrekenen, die onvoldoende de trainingsarbeid doseren, waarbij zij weinig rekening houden met de nog beperkte conditie van de spelers. Aan de andere kant mag je van prestatiegerichte spelers ook verwachten dat zij hun conditie op een acceptabel peil houden in de vakantieperiode.

Het advies is dan ook om sportief actief te blijven in de vakantie. Dit hoeft niet per se de beoefening van dezelfde sport te zijn, maar kan ook een andere sport zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je die sportbeoefening als een stuk ontspanning ziet. Lekker even inspannend bezig zijn. Probeer dan wel een sport uit te zoeken, waar het accent ligt op het uithoudingsvermogen. Op deze wijze blijft de basisconditie acceptabel. Net zoals met de actie ‘Nederland in Beweging' wordt geadviseerd iedere dag minimaal een half uur sportief actief te zijn.

Voor de sporten, waarbij het loopvermogen belangrijk is (voorbeelden zijn voetbal, handbal en hockey) adviseren we 2 weken voor de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen zelf al te beginnen met de opbouw van de loopconditie. Je kunt dit doen door 2-3x per week gedurende 30 minuten tot een uur te trainen met een afwisseling van duurlopen en intervallopen. Als je dit doet op het strand of in de bossen met variatie in terrein (heuvel op en heuvel af) is het nog plezierig ook. Voorkom verder dat je kilo's in gewicht toeneemt door maar te blijven eten. Deze kilo's moet je ergens ook weer zien kwijt te raken. Dit valt vaak niet mee.

Wees matig met het gebruik van alcohol. Overmatige consumptie is om veel redenen slecht, niet in de laatste plaats voor je conditie. Een prettige vakantie toegewenst en denk erom: rust roest!

 Terug

10 Tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen

De ruim 7 miljoen sportende Nederlanders moeten door het warme weer extra opletten. Hieronder volgen 10 tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen.

1. Zweet moet verdampen

Zweet kan makkelijk verdampen als de kleding gemaakt is van licht, ademend en los geweven materiaal, lycra bijvoorbeeld. Lycra geeft geen huidirritatie en zorgt toch voor voldoende zweetuitdrijving. Maar er zijn ook andere vochtdoorlatende weefsels, zoals coolmax. Wissel regelmatig van shirt, zodat niet in doorweekte kleding gesport hoeft te worden. Polsbandjes zijn handig om de handpalmen droog te houden en met een hoofdband kun je het zweet uit je ogen houden.

2. Beschermen tegen de zon

Ultraviolette stralen (UV), zowel UV-A als UV-B, kunnen de ogen beschadigen en veroorzaken huidkanker. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen felle schittering van de zon is een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. Op de langere termijn is dit ook beter voor de ogen. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (BF) of Sun Protection Factor (SPF). De zonkracht (UV-index) in ons land kan variëren van 0, wanneer er geen UV is, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Bij zonkracht 7 of 8 is het raadzaam niet langer dan een kwartier onbeschermd te zonnen. Het KNMI geeft tussen eind april en eind september zonkrachtinformatie via de internetsite www.knmi.nl en teletekstpagina 708.


3. Wat is de WBGT?

De Wet Bulb Globe Temperatur (WBGT) is een maat voor de omgevingsstress en wordt berekend uit de temperatuur van de lucht, de vochtigheid, de wind en de straling van de zon. Veel sportbonden houden de WBGT aan als richtlijn om te bepalen of wedstrijden door kunnen gaan of afgelast moeten worden vanwege de verwachte weersomstandigheden. In bijvoorbeeld de regels van de Womens Tennis Association (WTA) en International Tennis Federation (ITF) staat bijvoorbeeld dat bij een WBGT boven de 28 graden Celsius wedstrijden kunnen worden uitgesteld. Maar de regelgeving betreft op dit moment evenementen met relatief hoge inspanning, zodoende is het dus de vraag of dezelfde maatstaf moet gelden voor evenementen met matige intensieve inspanning, bijvoorbeeld wandelen.


4. Voldoende vocht

Zorg ervoor voldoende te drinken. Bij kortdurende inspanningen, bijvoorbeeld een training van een uur, is water drinken een goede manier om vochtverlies aan te vullen. Niet alleen tijdens, maar ook vóór het sporten is drinken noodzakelijk om het vochtgehalte op peil te houden en om een beetje af te koelen. Afkoelen kan natuurlijk ook door water over je hoofd te gooien en van nature is wind of snelheid een goede wijze van koeling. Hoofdpijn is één van de eerste tekenen van uitdroging en oververhitting, net als vermindering van eetlust, maar deze parameters zijn als signalering onbetrouwbaar. Je bent dan al te laat! Een algemeen advies betreffende de hoeveelheid vocht die iemand tot zich moet nemen tijdens het sporten is niet te geven. Maar hoe kan een sporter dan weten hoeveel hij/zij moet drinken? Lees meer: advisering vochtgebruik tijdens sportevenementen »

5. Mineralen en koolhydraten aanvullen

Bij lange trainingsperioden en tijdens wedstrijden is het verstandig om niet alleen het vocht, maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken (bijvoorbeeld AA isotone, Aquarius, Extran dorstlesser, Isostar) zijn hiertoe uitstekend geschikt. Na één à twee uur sporten raken ook de koolhydraatreserves uitgeput. Sportdranken met extra energie kunnen de sportprestaties verbeteren. Tijdens fietsen en wandelen kun je overigens ook eten, altijd de beste manier om mineralen en koolhydraten aan te vullen! Vermijd het drinken van energiedranken (hypertoon), daar het vochtverlies
over het algemeen groter is dan het energieverlies. Energiedranken komen wel in aanmerking onder koude omstandigheden.

6. Géén zouttabletten

Vroeger werden zouttabletten soms aanbevolen op warme, hete wedstrijddagen. Doe dit echter niet. Hoewel het juist is dat zweet zout bevat, is het gebruiken van zouttabletten vergelijkbaar met het drinken van zeewater als je dorst hebt. Het verergert het probleem alleen maar. Drink ruim vocht en vul het verlies van zouten aan met het natuurlijke zout van je voeding. Sportdrank mag hooguit 4 gram zout per liter bevatten (dezelfde hoeveelheid die je ook met zweet verliest).

7. Pauze houden

Tijdens trainingen in de hitte is ruim gebruik van pauzes (dertig minuten spelen, twintig minuten rust) aan te bevelen. Indien je een wedstrijd moet spelen, zoek dan de schaduw op in de rust of tijdens de wissel. Koel het gezicht met koud water. Het lichaam koelt ook af van een natte handdoek in de nek. Wie het tijdens het bewegen te warm krijgt, moet direct stoppen en koelte opzoeken, bijvoorbeeld direct een koude douche nemen of ijskompressen op het lichaam houden.

8. Gewichtsverlies peilen

Weeg jezelf voor en na de training of wedstrijd. Een gewichtsverlies van slechts drie procent (twee liter vocht voor iemand van zeventig kilo) zorgt voor een ernstige afname van de prestatie. Vul vochttekorten binnen 24 uur aan. De tekorten kunnen steeds meer oplopen waardoor bij een wedstrijd van meerdere dagen, een tennistoernooi bijvoorbeeld, op de derde dag problemen kunnen ontstaan.

9. Kans op herhaling

Mensen die in het verleden problemen met de warmte hebben gehad, lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan sporten in de zon tot een minimum te beperken. Kinderen, ouderen, zieken en minder fitte mensen lopen een groter risico op warmteaandoeningen. Zij kunnen situaties van extreme en langdurige warmte beter vermijden.

10. Acclimatiseren

Acclimatiseren is belangrijk, zeker ook als je afreist naar een gebied met een warmer klimaat. Het circulatiesysteem kan de lichaamstemperatuur efficiënter regelen als je de lengte van de trainingen geleidelijk opbouwt. Getrainde sporters zweten bijvoorbeeld meer en sneller bij lagere temperaturen dan ongetrainde. Wie niet gewend is aan sporten bij hitte, moet bij een temperatuur vanaf 26 graden op zijn hoede zijn. Helemaal als de lucht vochtig is, want dan is het moeilijker om via zweten je overtollige warmte kwijt te raken. Een fel schijnende zon maakt dat nog lastiger. Het is beter om tijdens hete zomermaanden
in Nederland eens rustig te testen hoe het lichaam op warmte reageert. Te beginnen met een half uurtje per dag sporten. Ieder mens reageert daar anders op, afhankelijk van lichaamsgewicht, lichaamsbouw en de mate van zweten. Door één tot twee weken te wennen aan de omstandigheden en de inspanning langzaam op te bouwen, went je lichaam aan hitte.

 Terug

Veel voorkomende warmteaandoeningen

Kramp

Pijnlijke samentrekkingen van de skeletspieren veroorzaken kramp, meestal in de kuitspier. Dit is het gevolg van extreem vochtverlies, waardoor de balans tussen de zouten in de lichaamscellen (natrium, kalium, calcium) verstoord raakt.

Collaps

Een tijdelijk, gedeeltelijk (flauwte) of totaal bewustzijnsverlies (collaps) wordt veroorzaakt door de ophoping van bloed in de onderste extremiteiten. Hierdoor daalt de bloeddruk en volgt verlies van bewustzijn. Personen die gedurende langere tijd in de hitte onbeweeglijk stilstaan, zoals lijnrechters en toeschouwers, lopen risico op deze aandoening

Zonnesteek

Symptomen van een zonnesteek (heat exhaustion) zijn ernstige vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een huid die kletsnat is van het zweten. Hart en circulatie hebben het zwaar te verduren. Dit komt doordat de huidcirculatie wordt verhoogd om warmte af te kunnen geven, terwijl het circulerend volume verminderd is door het vochtverlies van het zweten.

Hyperthermie

Hyperthermie (heat stroke) is een levensbedreigende toestand. Bij het aanblijven van de warmte en het vochtverlies neemt de huidcirculatie af ten gunste van de centrale circulatie. De lichaamstemperatuur kan dan extreem oplopen. Symptomen zijn een hete, droge huid, een snelle pols en irrationeel gedrag. Soms kan het zelfs leiden tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en de inwendige organen.

 Terug

Advisering vochtgebruik tijdens sportevenementen

Onderzoek 2007

Uit een onderzoek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2007 is gebleken dat de vochtinname tussen wandelaars sterk verschilt, met een variatie van 0,3 liter tot 12 liter tijdens het wandelen. Gemiddeld werd er tussen de 2,6 en 3,2 liter gedronken. Belangrijk is de vraag of er voldoende werd gedronken om uitdroging te voorkomen (en daarmee problemen van oververhitting en flauwvallen) of werd er mogelijk teveel gedronken (hetgeen tot levensgevaarlijke bloedverdunning kan leiden)?

Uit de gegevens van ons onderzoek blijkt dat 5% van de wandelaars teveel had gedronken terwijl 16% van de wandelaars te weinig dronk. Deze gegevens toegepast op de 40.000 wandelaars stelt dat 2000 wandelaars teveel en dat 6400 wandelaars te weinig gedronken hebben. Bovendien laten onze resultaten zien dat voor sommige mensen 2 liter vocht per wandeldag de juiste hoeveelheid is terwijl een ander meer dan 10 liter moet drinken om zijn vochtbalans op peil te houden. Dit maakt direct duidelijk dat een algemeen advies voor duizenden sporters betreffende de hoeveelheid vocht die iemand tot zich moet nemen tijdens het sporten niet te geven is. Maar hoe kan een sporter dan weten hoeveel hij/zij moet drinken?

Advies 1

Het allerbelangrijkste is de voorbereiding! Tijdens trainingen in de voorbereiding is het aan te raden uzelf voorafgaand en na thuiskomst te wegen (bij voorkeur zonder kleding). Ook dient u voor uzelf op een eenvoudige manier bij te houden hoeveel u drinkt vanaf het moment van wegen tot aan de nameting (kop koffie (125 ml), plastic beker (150 ml), mok koffie (250 ml), glas limonade (200 ml), flesjes drank (staat hoeveelheid op)). Tel die hoeveelheden bij elkaar op, dat geeft u het aantal liters die u tot u genomen hebt. Bent u in gewicht aangekomen dan hebt u teveel gedronken waarbij 1 kg ongeveer overeenkomt met 1 liter. Bent u afgevallen dan hebt u dus te weinig gedronken, ook hier geldt 1 kg gewichtsverlies komt overeen met ongeveer 1 liter vocht. Op deze eenvoudige manier krijgt u inzicht in de hoeveelheden die u moet drinken. Doe dit een paar keer en met name bij wisselende weersomstandigheden.

Advies 2

Luister naar u lichaam! U hoeft niet te wachten met drinken totdat u dorst hebt maar u hoeft ook niet voortdurend te drinken. Vermijd het drinken niet omdat het zo lastig is om naar toilet te gaan. Dat is een verkeerde beslissing die u met name bij warme omstandigheden flink kan opbreken.
Nogmaals kort de gevaren van te veel of te weinig drinken.

Te weinig drinken (komt het meest voor):

bulletVerslechtert de prestatie
bulletVerhoogt het risico op oververhitting
bulletVergroot de kans op flauwvallen
bulletKan leiden tot veranderingen in zoutconcentraties in het bloed waardoor er hartritmestoornissen kunnen optreden

Te veel drinken (komt steeds meer voor):

bulletKan tot gevaarlijke verdunning van het bloed leiden. Hierdoor kan de wandelaar hersenoedeem ontwikkelen en zelfs komen te overlijden.

Bron: www.sportzorg.nl

Terug

Naar boven

 

Last modified: 01-jan-2014