BLIXEMSNEL KOERIER

NIEUWS 'Laatste Donderdag van de Maand': na de training, BORREL op 29 augustus in Wijkcentrum Blixems! KOM ALLEMAAL! evenementen, Eindhoven e.o.
Zie homepage
Aug 2019
Hypotheker Beekloop , op woensdag 21 augustus
   
Vorige nieuwsbrief
Voorvorige nieuwsbrief

Trainingstijden
Maandag 20:30u
, verzamelen op de Ouverture
Donderdag 20:15u
, voor de fanatiekere, serieuzere lopers, verzamelen op de Ouverture
Zondag 09:00u is er een rustige lange duurloop van 75 tot ca. 90 minuten, snelheid 10,5 - 11 km/u,, meestal begeleid door Vincent. Voor wie komt. Verzamelen in het Aanschotpark.

x x x x x x

Achtergrond-info over hardlopen, blessures, ..... lees meer, en nog meer (ook onder 'artikelen')

x x x x x x

Adresgegevens loopgroep: Contactpersoon:
Vincent Vloemans, Opaal 9, 5629HP Eindhoven.
Tel.: 040-2484255.
Email: vincent@blixemsnel.nl

x x x x x x

KLEDINGSPONSORS
x x x x x x

bullet
1:
OVERZOMEREN
bullet
2:
GOED ADEMHALEN, WAT IS DAT?
bullet
3:
VIJFTIG PLUS EN STARTEN MET HARDLOPEN, DEEL 3
bullet
4:
WOLFSVENLOOP
bullet
5:
FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
bullet
6:
runninG-PUBLICATIES
bullet
7:
hypotheker beekloop
bullet
8:
FREEDOM RUN 2019
bullet
9:
bierloop 2019
bullet WAAROM LANGZAAM HARDLOPEN GOED VOOR JE IS
bullet
11:
HET VERSCHIL IN DUURLOOPTRAININGEN

 

  1: OVERZOMEREN
Bron:Running.nl: https://running.nl/overzomeren/?fbclid=IwAR1W_jMrnesekIqnyq4CNzA7cHtXabsZNTCM_c7q-cAfc7d0_DELW1kUayA

Hoe haal je als loper het meeste uit de zomermaanden? In algemene zin gaat het je helpen als je een lange termijnplanning maakt waarbij je de juiste trainingsprikkels in de juiste periode plant. Daartoe is enig gebrip van het fenomeen “periodiseren” handig. Dat is niet alleen iets waar toppers bij welvaren, maar waar elke hardloper mee uit de voeten kan om effectief én gezond te blijven trainen. Daarnaast heeft de zomer door de temperaturen en eventuele vakantie zijn uitdagingen. In dit stuk krijg je praktische tips voor het juist plannen van trainingen in de zomer zodat je goed beslagen ten ijs komt in de maanden erna.

Periodiseren
Er zijn 3 trainingsprincipes die ten grondslag liggen aan de noodzaak om verschillende trainingsperiodes te definiëren:

Variatie:
Het lichaam komt na een trainingsprikkel met een aanpassing. Train je – te – eenzijdig zal dat effect steeds verder afnemen. Sterke spieren houden, een verhoogde botdichtheid, je ei kwijt zijn kan allemaal gewoon met eenzijdig trainen, maar prestatief verder komen kun je op je nog witte buik schrijven. Daarnaast zal het eenzijdig trainen ook het bewegingsapparaat steeds op dezelfde manier belasten en is de kans op blessures groter. Alle goede loopschema’s zullen nooit dezelfde soep opdienen. In de zomer plan je dus andere traininsgprikkels dan in de andere seizoenen. De variatie kan in de zomer ook uitstekend gezocht worden in het beoefenen van andere sporten. Zie ook Losse Veter #14. Daarmee zul je ook het trainingsprincipe “Specificiteit” hieronder dienen. Fietsen is een uitstekende crosstraining (training anders dan je hoofdsport) om in de zomer op te pakken. Door de rijwind voelt het snel koeler aan, je kunt gemakkelijker in de lage zones blijven met fietsen – mits je niet aan de voet van de Alpe d’Huez bivakkeert – en op de fiets is het eenvoudiger verzorging mee te nemen. Zo kun je je hart-/longsysteem uitstekend trainen en de schokbelasting van het lopen –alleen – even binnen de perken houden. Andere geschikte sporten in de zomer die lekker buiten spelen combineren met effectiviteit zijn: de Elliptigo en rolskiën. Fietsen is de meest laagdrempelige geef ik toe ;-)

Overload:

Het lichaam went aan een trainingsprikkel. Een uurtje lopen had voorheen veel impact, vele uurtje later is die impact steeds kleiner. Als je maximaal 4 uurtjes per week te besteden hebt aan hardlopen kan het raadzaam zijn niet altijd die 4 uur maximaal te benutten. Als je het geduld en de durf hebt om in een 4-weekse cyclus 2,5-3-3,5-4 uur te trainen maak je gebruik van het overload principe en is de kans groot dat je er meer uit haalt. Let wel, prestatief gezien. Als je loopverslaafd bent ga je natuurlijk “gewoon” die 4 uurtjes lopen, rekening houdend met de overige trainingsprincipes. Maar besef dat relatieve rustweken er daarom zijn: door de staat van relatieve ondertraindheid waarin je geraakt heeft de trainingsperiode erna weer meer effect! In de zomer kun je dus met een gerust hart loopkilometers laten vervallen en eventueel vervangen door fietsen zodat het meer lopen na de zomer extra veel effect sorteert.

Specificiteit:

Als je op weg bent richting een bepaald evenement ga je in de piek trainingsweken steeds specifieker trainen. Stel dat je in oktober ergens wil pieken, dan ga je in de zomer aan je basis uithoudingsvermogen werken (relatief rustige duurtrainingen) en ga je vanaf september steeds specifieker trainen. Dwz dat je trainingen dan steeds meer intervals of lange blokken gaan bevatten op de intensiteit van de piekwedstrijd. De gemiddelde hardloper maakt vaak de fout door het hele jaar wedstrijdspecifiek te trainen. Deze lopers kunnen “aan” of “uit” zoals ik het altijd gekscherend zeg. Ze hebben 1 tempo dat ze lekker vinden. Vaak halen ze de gemiddelde trainingsnelheid op een halve of hele marathon niet eens omdat ze deze trainingsprincipes niet hebben toegepast danwel zich onvoldoende verzorgen tijdens de race. En daarmee zijn we bij de eerste uitdaging van de zomer:

Vochtbalans
De lopers die mijn software op www.fuel2endure.nl reeds gebruiken weten: bij het oplopen van de temperaturen loopt het vochtverlies per uur op. Boeiend. Alleen de wetenschapper is geïnteresseerd in deze correlatie (wetenschappers gebruiiken graag mooie woorden). Jij wil/moet natuurlijk gewoon weten hoeveel het precies bij jou is bij welke temperaturen en intensiteiten!
Er zijn meerdere redenen om jezelf extreem goed te verzorgen tijdens je zomertrainingen:
a) bij te veel vochtverlies moet je lichaam veel harder werken dan nodig en gaan de basisuithoudingsvermogen trainingen die je voor deze periode gepland had alsnog te zwaar worden. b) Je gaat als een berg opzien tegen de volgende training en c) in deze periode kun je het lichaam goed voorbereiden op de opname van sportdrank e.d. die je tijdens je doelevenement later hard nodig hebt. Bij de hierboven genoemde trainingsprincipes haalde ik het fietsen al aan om je hierbij te helpen. Ik bedacht hiervoor ooit de “gebroken duurloop”: relatief korte stukken lopen – 30-60 min – afgewisseld met stukjes fietsen waarin je telkens weer goed bijtankt. Plus de monotonie even uit de training haalt. Kom je meestal erg stram uit je lange duurloop? Dat kan te maken hebben met onvoldoende drinken, maar ook met de monotonie van de loopbelasting. Probeer dan eens je lange duurloop in 3-en te hakken met 20-30 min fietsen tussendoor. Dan heb je aan het eind van de dag net zoveel gelopen, maar minder stijve spieren. En nog langer getraind ook. Langer trainen is natuurlijk niet altijd sociaal wenselijk, zeker niet tijdens de vakantie met de rest van het gezin.

Vakantie
Zoek je het mooie weer op met eventuele partner en kinderen? Dan is de uitdaging groot binnen de fysieke en sociale grenzen te blijven trainen. Eerste stap is mentale rust creëren door tevoren in je periodisering ervoor te zorgen dat de vakantie geen piekperiode , maar juist een relatief rustige en minder omvangrijke periode wordt. 1 of 2 iets zwaardere en/of omvangrijkere weken voor vertrek helpen daarbij. Laten we er vooral vanuit gaan dat je in die periode een start maakt van een nieuw loopseizoen. Dus heerlijk gevarieerd, behoorlijk a-specifiek en niet al te veel trainen zodat er ruimte overblijft voor het principe overload. Met behoud van de liefde van je medereizigers. Hiertoe enkele concrete tips op een rijtje om van je zonvakantie een zenvakantie te maken:
Hang je trainingsschema op de koelkastdeur
Stel dat schema in overleg samen waarbij excursies e.d. leidend zijn
Doe relatief vaak loopjes vóór ontbijt. Daarmee stoor je je uitslapende medereizigers het minst en je wordt mateloos populair als je aan het eind van je loopje de warme broodjes bij de bakker alvast scoort. Daarnaast is de temperatuur vaak dan nog te overzien. NB deze loopjes mogen tot maximaal 70% van HF max!
Laat de kinderen meefietsen. Zo heb jij je verzorging rijdend naast je en kan je partner even heerlijk ademhalen in het verlaten vakantieverblijf.
Laat je op de terugweg van uitstapjes uit de auto zetten en loop de laatste kilometers terug naar de camping. Dan ben je netto minder lang uit beeld op de vakantiebestemming.
Maak gezamenlijke fietstochtjes. Op die manier ontdek je meestal de leukste plekken en restaurantjes en doe je stiekem een rustige a-specifieke training.
Zoek andere sportieve activiteiten die voor iedereen geschikt zijn. Op en stromende rivier kanoën met je kind(eren) voorin maakt een top cardio én core workout!
Gebruik de hoogteverschillen die er mogelijk zijn om juist aan de bovenkant a-specifiek te trainen. Door je versnellingen heuvelaf te doen haal je snelheden waar je bewegingsapparaat thuis nauwelijks aan toe komt. Let wel, de extreme excentrische belasting die bij het afdalen optreedt kan tot extreme spierpijn leiden. Dus rustig opbouwen qua hoeveelheid!
Kun je op hoogte trainen? Zeker proberen want je krijgt er de intensiteit – en later de rode bloedlichaampjes – kado. Op de fiets de berg op, aldaar hardlopen en weer terug maakt een brute duurtraining.
Neem ORS mee. ORS staat voor “Oral Rehydration Solution” en is niet alleen handig als er iemand diarree heeft, maar mocht je onverhoopt een keer te uitgedroogd terugkomen van een zomers loopje dan herstel je hiermee je vochtbalans als ware het een infuus. Je kunt het ook voorafgaande aan je loop nemen om frisser – en dus gezelliger – terug te komen.

Gezond overzomeren
Mijn vakantietips eindigen niet voor niets met een verzorgingstip. Het trainen in de zomer gaat thuis en op de zonnige vakantiebestemming vaak mis door onvoldoende aandacht voor de vochtbalans. Door veelvuldig in de zon bivakkeren, iets meer alcohol dan thuis en meer zweten tijdens activiteiten begin je zomaar per ongeluk “uit balans” aan je trainingen. In Losse Veter #16 schreef ik al eerder over het belang van goed verzorging. Het redt je lopen én je gemoedstoestand op vakantie!
Allen een hele fijne loopzomer gewenst!

NAAR BOVEN 

  2: GOED ADEMHALEN, WAT IS DAT?
Bron: Running.nl: https://running.nl/goed-ademhalen-wat-is-dat/?fbclid=IwAR3qplAvV89E3TPQ06G7Hw3mshhmsQ8epI8cqoA_aq9c6nsTaJYi_QeZA7s

Stans van der Poel geldt als dé ademhalingsexpert van Nederland. Wat blijkt, er is enorm veel behoefte aan goed ademhalen. Ook onder sporters. ‘Wie langere tijd verkeerd ademhaalt, eet zijn suikers in rust op. Terwijl je je suikerpotje juist met rust wil laten, dat is voor het sporten. Je kunt beter vet te verbranden in rust. Dat gebeurt met goed ademhalen’, aldus Van der Poel.

Als autoriteit op het gebied van ademhaling schreef Stans van der Poel samen met Koen de Jong meerdere boeken en begeleidt ze sporters en chronisch zieken. Ze deed sportacademie is officieel hart-longfunctie laborant en studeerde medische techniek. Tevens is ze de bedenker en ontwikkelaar van verschillende apparatuur die de ademhaling en hartslag in beeld brengt. Ze heeft apparatuur ontwikkelt voor inspanningstesten en om ademhaling in rust te meten. 350 Mensen in Nederland, België en in Duitsland gebruiken momenteel die apparatuur. Inmiddels zijn er vier producten van haar hand verschenen: Co2ntrol, ATDS, EC-coach, EC teamsystem en diversie apps.

Dus een uitspraak als: het is net als ademhalen, dat verleer je ook niet, ontlokt uiteráárd een reactie. Want wat gebeurt er gaandeweg in ons leven dat we een ademhalingstherapeut nodig hebben? Van der Poel: ‘Als je geboren wordt en je moeder is gedurende die negen maanden niet gestrest geweest, kun je als kind gewoon ademhalen. Ik ga uit van een gezonde situatie. Dan ga je aan de gang, je gaat op vioolles, een sport, gymnasium misschien, je wordt gepest, er komen onprettige prikkels die negatieve stress geven en als dat maar langs genoeg aanhoudt, blijf je veel en hoog ademhalen. Kortom, er komt meer ruis op de lijn in welke vorm dan ook! Dan heb je iemand nodig die je weer goed leert ademhalen om de rust terug te laten keren.’

Goed ademhalen, wat is dat?

‘Een goede ademhaling heeft in rust een frequentie van 8 tot 12 keer per minuut. Hierbij zijn drie componenten van belang: de frequentie waarmee in- en uitgeademd wordt, de grootte van de ademteug én het adempatroon.

De frequentie is het aantal keren dat je in- en uitademt. In en uit geldt hierbij als één teug. Bij een frequentie van acht keer per minuut met een teug van één liter kom je op een totaal van acht liter lucht die wordt uitgeademd. Dit is evenveel als ingeademde. De norm ligt tussen acht en twaalf liter, afhankelijk van de lengte en gewicht van de persoon. De ademteug is de hoeveelheid lucht die in- en uitgeademd wordt en zoals hiervoor al even genoemd, is die hoeveelheid even groot. De teug wordt uitgedrukt in liters lucht. In rust ligt de teug tussen een halve en een hele liter.

Het adempatroon is belangrijk voor het welbevinden van de mens’, gaat van der Poel verder. ‘Vaak wordt gedacht dat de zuurstof die je inademt meteen naar je bloed gaat, maar dat gebeurt voornamelijk tijdens de uitademing. Daarom is deze zo van belang. Je moet in rust de gaswisseling de tijd geven. Of anders gezegd, zolang je de uitademing nog even stil kunt zetten voor je weer inademt ben je nog niet verzuurd. Op het moment dat je wacht, vindt de beste gaswisseling plaats. Daar komt het lichaam van in balans. Omdat er op dat moment dezelfde concentratie koolzuur en zuurstof in je longblaasjes zit als in het bloed. Die rust, die balans, voel je over je heen komen. Neem een voorbeeld, je staat in de file en iemand komt met een vaart aanrijden en zet zijn auto zo tussen jou en je voorganger. Daar word je boos van. Dat doet iets met je. Als je even wacht voor je weer inademt wordt je lichaam uit de vechtstand getrokken. Die kalmte voel je.’

Sneller herstellen met ademhalen

Sporters ontdekken meer en meer de effecten van een juiste ademhaling. Een van de doelen van hardlopers om ademhalingstherapie te integreren in hun training, is een sneller herstel. ‘Maar,’ zegt Van der Poel, ‘niet zozeer tijdens het lopen, maar ná het lopen. Eigenlijk is het zo dat wanneer je in een bepaald tempo loopt, je lichaam het van je geest overneemt. Gewoon vraag en aanbod van je spieren, die zuurstof nodig hebben. Als je lekker loopt, is er niets aan de hand en doet het lichaam dit vanzelf. Wat je wel kunt doen, is bij pittig hardlopen je uitademing verlengen met tegendruk. Dit heet pursed lips breathing en stelt de verzuring uit. Deze methode helpt om langer op hoog tempo lopen. Als je denkt, nu wordt het zwaar, dan kun je pursed lips breathing toepassen. Je blaast met opbollende wangen de lucht met lichte tegendruk van je lippen uit, waarbij je de uitademing verlengt. Door die tegendruk, ontplooi je je longen meer en gaan er meer longblaasjes openstaan. Je blaast als het ware je longen een beetje op.
Na het sporten is het misschien wel het belangrijkste moment om een ademhalingsoefening te doen. In eerste instantie heeft je lichaam meer zuurstof nodig dan in absolute rust, probeer daarom alleen je uitademing te verlengen, omdat dit direct zorgt voor die zuurstoftoevoer naar het bloed.’

Trainen op hoogte

Stans van der Poel is niet een directe voorstander van trainen op hoogte waar het gaat om ademhaling. ‘In wezen geef je jezelf zuurstof tekort. Daar wordt je lichaam weliswaar efficiënter van in het opnemen van zuurstof, maar je spreekt ook andere spiervezels aan en de vraag is of je dat wil. Beter is het om op hoogte te slapen en laag te trainen. Bij trainen op hoogte bereik je je maximale zuurstofopname niet. Dus spreek je minder spiervezels aan. Overal zit een nadeel aan, als je een trucje toepast. Bovendien maak je je witte spiervezels heel efficiënt, terwijl je juist rode nodig hebt.’
Stans heeft eigen hoogtestageapparatuur ontwikkeld. Om een hoogtestage te simuleren door zuurstoftekort. Voor thuis voor de buis. Van der Poel is fit, heeft verschillende triatlons op haar naam staan, die ze naar haar vijftigste volbracht en test altijd zelf eerst haar eigen apparatuur.

De essentie van goed ademhalen


Wie stress heeft, niet kan ontspannen en regelmatig verkeerd ademhaalt, verbrandt in rust zijn suikers in plaats van vetten. Dat geeft een opgebrand gevoel. ‘Overtrainde sporters zitten continu in hun suikerverbranding. Ga je een lactaatmeting bij ze doen, dan is het net alsof ze getraind hebben. Terwijl ze rust hebben. Rust in je hoofd, geen stress, is het advies. Dat is de essentie van goed ademhalen. Het is niet alleen de ademhaling die zorgt voor suikerverbranding in rust, ook voeding en alledaagse zorgen kunnen het lichaam stress geven waardoor niet de vetverbranding maar de suikerverbranding wordt aangesproken.’

Middenrif trainen

Van der Poel: ‘Je belangrijkste ademhalingsspier is je middenrif. Op het moment dat je die afvlakt, zuig je je longen vol. Apparaatjes die je inademing afsluiten, waarbij je je middenrif af blijft vlakken, versterken je spier. Het is interessant wanneer je wedstrijden loopt, met maximale ventilatie, dan heb je er profijt van.

Trucjes

Goed trainingsprogramma, gewicht op orde
Je kunt allerlei trucjes doen, maar belangrijker is een goede test doen, weten wat je omslagpunt is, je rust/arbeid op orde is. Je gewicht moet goed zijn. Het is beter om alles op orde hebben, voordat je aan trucjes begint.

Weetjes en tips

- Het meest waardevol is dat je na een loop je lichaam terugzet in een mooie stand.
- Zorg dat je weet wat jouw lichaam kan, dat je weet hoe je je hartslagmeter gebruikt. Een goede inspanningstest kan je daarbij helpen.
- Oefening: rustig in-en uitademen en even wachten. Een minuut of zes lang. Ga eerst wat langzamer ademen, let op het verlengen van de uitademing, dan wat kleiner en rustiger en langer wachten voor je weer inademt.
- Ademtherapie is altijd fout als het leidt tot stijging van de hartslag.
- Een lichaam in vetverbranding heef minder last van ontstekingen.

NAAR BOVEN 

  3: VIJFTIG PLUS EN STARTEN MET HARDLOPEN, DEEL 3
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/hardlopen/vijftig-plus-en-starten-met-hardlopen-deel-3/?
Deel 1: https://www.prorun.nl/training/hardlopen/vijftig-plus-en-starten-met-hardlopen-deel-1/?
Deel 2: https://www.prorun.nl/training/hardlopen/vijftig-plus-en-starten-met-hardlopen-deel-2/?
Deel 4: https://www.prorun.nl/training/hardlopen/vijftig-plus-en-starten-met-hardlopen-deel-4/?

In het vorige artikel was de redenering: mensen die jarenlang inactief zijn geweest (dus niet de richtlijn van de gezondheidsraad hebben gevolgd van minimaal 2½ uur per week matig intensief bewegen), hebben last van kwalitatief verval van hun spieren. Als ze dan weer willen gaan sporten, bijvoorbeeld hardlopen, is het verstandiger eerst te focussen op krachttraining en daarna op duurtraining.

Maar wat gaan we dan doen? Mijn advies voor de eerste 10 weken.
1. Probeer 2 keer in de week een half uurtje te sporten met focus op kracht.

2. Doe altijd eerst een warming-up. Bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten wandelen of fietsen.

3. Doe dan vervolgens de volgende oefeningen.

• Op de tenen huppen op de plaats, goed loskomen van de grond, dus eigenlijk (touwtje)springen.
• Maken van een serie kniebuigingen, benen iets gespreid (bovenbeen horizontaal, of 90°).
• Vanuit een kniebuiging omhoog springen.
• Met beide voeten op de tenen staan en even vasthouden.
• Een stap naar voren doen met het rechterbeen en door de knieën zakken (bovenbeen horizontaal) en terug stappen (lunges). Afwisselen met linkerbeen.
• Maken van zijwaartse sprongetjes, naar links en terug, naar rechts en terug, en zo verder.
• Planking gedurende 30 seconden en steeds iets langer.

4. Doe elke oefeningen/beweging 15 keer achter elkaar, neem een korte pauze, actieve rust 2 tot 3 minuten, bijvoorbeeld wandelen en herhaal de serie nog 2 keer (dus in totaal 3 series). Is 15 keer te veel, begin dan met minder bijvoorbeeld 10 keer. Probeer als het makkelijk(er) gaat, de oefeningen intensiever uit te voeren.

5. Alles bij elkaar heb je hiermee een setje oefeningen waarmee de bovenbeenspieren, kuitspier, hamstrings en bilspieren worden aangesproken. Na 4 weken serieus deze oefeningen doen leidt dit al tot een duidelijk effect.

Nu gaan we het liefst gekoppeld aan die krachtoefeningen ook voorzichtig hardlopen. We beginnen met een heel basaal schema dat vertrekt vanuit wandelen. Het zijn 20 trainingen, dus doe 10 weken 2 keer per week deze looptraining.

Lees even mee met het schema. Training 1 begint met 15 minuten lekker stevig wandelen. Dan dribbelen, daarmee bedoel ik langzaam hardlopen, lekker licht. Eerst 30 seconden, minuut wandelen, 45 seconden hardlopen, 1 minuut pauze, en zo verder.
Dus heel, heel voorzichtig gaan we stap voor stap, minuutje voor minuutje hardlopen, omlijst met lekker stevig wandelen.

Het is belangrijk verantwoord op te bouwen. Naast dat hardlopen gezond is, vraagt deze sport veel van je lichaam. Je bewegingsapparaat wordt fors belast en het duurlopen vraagt een behoorlijke inspanning van je hart- en bloedvaten. Het is daarom belangrijk op een verantwoorde manier te beginnen met hardlopen.

Informatie
Faas, Maarten (2018). Heerlijk hardlopen. Theorie en praktijk van goed gedoseerde duurlooptraining. Amsterdam, Uitgeverij SWP.

NAAR BOVEN

  4: WOLFSVENLOOP

Van de Geldroprunners:

Beste loper, vereniging, lopersgroep

UITNODIGING WOLFSVENLOOP
Hierbij nodigen wij de (familie)leden, vrienden en bekenden van uw club uit om deel te nemen aan onze Wolfsvenloop. Gelieve deze e-mail aan alle clubleden door te sturen.

WAAR & WANNEER?
De loop vindt op dinsdagavond 20 augustus a.s. plaats op bospark ’t Wolfsven in Mierlo:
- om 19.30 uur starten de trimlopen met de afstanden 3,3 – 6,6 – 10 km;
- de jeugd t/m 12 jaar is van harte welkom om mee te doen en kan kiezen uit de afstanden 820 m (start om 19.00 uur) en 1500 m (start om 19.10 uur).
Inschrijven is mogelijk via www.inschrijven.nl à € 4,00 of ter plaatse tot 18:45 uur à € 5,00.

MEER INFO
Meer informatie is te vinden op de flyer en onze website www.geldroprunners.nl.

Met sportieve groet,

Wedstrijdcommissie Geldrop Runners

NAAR BOVEN 

5: FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
Hardloopweekend 2.2 2019 Burgh-Haamstede, 1+2/6

Hardloopweekend 2.2 2019 aftermovie


Overige foto's , aftermovie

aftermovie
Aravis Trail 2019, Thônes, 22 juni, aftermovie TERRASBORREL 2019, 1 juliOverige foto's

Zaterdagduurloop, 20 juli 2019, 26,5km

 


Overige foto's

 


Overige foto's

NAAR BOVEN

 

  6: runninG-PUBLICATIES

- Running training magazine: https://issuu.com/lasportiva/docs/trainingmag_x_issuu

NAAR BOVEN 

  7: hypotheker beekloop

De Hypotheker-Beekloop is al jaren een “klassieker” voor de regio Eindhoven. Vele lopers weten twee maal per jaar de weg naar het terrein van GGzE locatie de Grote Beek te vinden. Met bijna 2000 deelnemers is de Beekloop, na de halve Marathon van Eindhoven, het grootste loopevenement van de regio Eindhoven.

De 65ste editie is op woensdag 21 augustus 2019.

De loop kan het beste worden omschreven als sfeervol, gezellig en recreatief. De sfeer rondom het evenement wordt versterkt door een viertal muziekbands. Onze speaker versterkt dit nog eens met zijn enthousiaste commentaar, anekdotes en interviews.Om het recreatieve karakter te benadrukken worden er nooit uitslagen opgemaakt. Er is wel een tijdsklok maar de tijden worden niet vastgelegd.

De deelnemers kunnen zoals altijd weer kiezen uit de afstanden 4, 8, 12 of 16 km.. De loop van alle afstanden gaat over verharde paden over het mooie terrein van de Grote Beek en is geheel verkeersvrij.
De starttijden zijn:
19.00 uur: 4 en 16 km
19.10 uur: 8 en 12 km

Aftermovie april 2019

Inschrijven
Inschrijven is alleen nog mogelijk door voorinschrijving via www.inschrijven.nl. Na-inschrijven op de dag zelf is niet meer mogelijk. De startnummers kunnen vooraf opgehaald worden bij Runnersworld Eindhoven aan de Willemstraat 2. Op de dag zelf kunnen ze vanaf 18.00u worden opgehaald bij de inschrijvingskramen. De kosten bedragen voor alle afstanden € 8.50.

Faciliteiten
– Er is een verversingspost met water op het parcours aanwezig.
– Er is wel gelegenheid tot omkleden maar geen gelegenheid om te douchen.
– Scouting Johannes Vianney zorgt voor een garderobe voor de deelnemers aan de Hypotheker-Beekloop. Voor 1 euro kunnen de deelnemers een tas of een jas in bewaring geven. De garderobe is aangegeven met richtingborden en is slechts 200 meter verwijderd van de start en finish.

NAAR BOVEN 

  8: FREEDOM RUN 2019 MEETS LIBERTY LOOP

Natuurlijk schrijven we ons ook dit jaar weer massaal in voor die unieke Freedom Run die jaarlijks wordt georganiseerd door vrijwilligers uit onze eigen loopgroep. Dit jaar vindt de Freedom Run i.v.m. de 75 jaar-bevrijdingsfeesten plaats op 15 september in samenwerking met de Liberty Loop in Geldrop. Nieuwe parkoersen dus op de mooie Strabrechtse Hei en een start + finish vanaf het Kasteel. Voor meer info zie www.freedomrun.nl . Je kunt weer kiezen uit de bekende afstanden, 4 mijl, 8 mijl en 10 mijl. Voor je jonge kinderen zijn er de 1/2 en de 1 mijl.

NAAR BOVEN

  9: bierloop 2019

13e Bierloop op woensdag 28 augustus.

Na 12 prachtige edities kondigde Willie Oomen vorige jaar aan de Bierloop niet langer te organiseren; gelukkig hebben Eric, Henri, René en Marco het stokje overgenomen.
En dus hebben we óók dit jaar weer de traditionele Bierloop, op woensdagavond 28 augustus.
Het vertrekpunt is bij onze kledingsponsor Hoveniersbedrijf van Wensen (Ondernemingenweg 15) in de Achtse Barrier, dit is ook het eindpunt en de laatste bierstop.
We verzamelen om 18.45 uur bij het VTA en gaan op de fiets het vertrekpunt, hier kunnen de fietsen veilig (achter het hek) gestald worden.
De start is om 19.15 uur en de route loopt door een prachtig stukje Eindhoven, (waar we met de Bierloop nog niet eerder hebben gelopen).
De lengte van de route is ca. 10 kilometer en bevat een aantal markante punten voor de bierstops.
Je kunt je vooraf opgeven door een mailtje te sturen naar bierloop@blixemsnel.nl, de kosten zijn € 3,99 (bij vertrek te voldoen).
Geef in je mail aan of je Bier, Radler of water drinkt. zodat we een beetje kunnen inschatten wat we moeten inkopen.
Natuurlijk hopen we op mooi weer en op de deelname van vele dorstige Blixemsnellers.

Tot 28 augustus, proost!

Eric, Henri, René en Marco

NAAR BOVEN 

10: WAAROM LANGZAAM HARDLOPEN GOED VOOR JE IS
Bron: PronRun: www.prorun.nl/training/trainingtips/waarom-langzaam-hardlopen-goed-voor-je-is/?

Het maakt niet uit hoe snel of langzaam je jezelf bent. Per persoon is dit verschillend. Je moet jezelf dan ook niet vergelijken met anderen. Dit is ook het mooie aan hardlopen. Je kan lekker op je eigen tempo lopen.

Sommige lopers gaan gewoon de deur uit en proberen zo hard mogelijk te lopen. Dit kan variëren afhankelijk van de dag en ondergrond, maar ook hoe je je voelt. Volg je een officieel trainingsplan dan merk je dat je op verschillende ‘zones’ of tempo’s moet trainen. Hoe doe je dat precies?

Wat betekent langzaam hardlopen?

Je eigen versie van 'langzaam' hardlopen is wanneer je makkelijk kan praten terwijl je loopt.
Om een idee te krijgen tussen snel en langzaam moet je kijken naar je verschillende tempo’s op verschillende afstanden. Een 5 kilometer loop je waarschijnlijk sneller dan een halve marathon. Tijdens een 5 kilometer wedstrijd loop je misschien 25 minuten erover, maar verleng je dit naar een halve marathon, dan zal het je niet lukken om ditzelfde tempo 21 kilometer lang vol te houden. Je tempo verschilt dus per afstand wat je loopt.

Als je in staat bent om je hartslag bij te houden als je hardloopt dan kan dit een goede indicatie zijn of je te snel of te langzaam loopt.

Wanneer moet je langzaam lopen?

Dus wanneer moet je nou langzaam lopen? Wanneer je begint met je training is het verstandig om langzaam te beginnen. Voer over 10-15 minuten langzaam je tempo op om je lichaam de kans te geven om op te warmen. Omgekeerd is het ook goed om je training met minstens 5 minuten langzaam af te sluiten. Dit noemen we ook wel een cooling down.

Het standaard advies is om twee tot vier trainingen per week in te plannen. De minimale twee trainingen bestaan uit een snellere kortere (interval-)training en een training waarbij je langer loopt op een iets langzamer tempo. Afhankelijk van hoeveel dagen per week je loopt, moeten de andere dagen nog langzamer zijn. Dit betekent dat 75-80 procent van je wekelijkse kilometers langzamer moet zijn.

Wat zijn de voordelen van het langzaam hardlopen?

- De voordelen van langzaam lopen zijn: Verhoogt de hoeveelheid en grootte van mitochondria en het verbetert de zuurstofgebruik en glycogeenvoorraad
- Het geeft je de gelegenheid goed te herstellen van hardere trainingen: tijdens langzaam lopen gaat er niets stuk terwijl er wel een goede doorbloeding en aanvoer van voedingsstoffen ontstaat
- Je traint de cardio-, adem- en spierstelsels om efficiënter te werken
- Het bevordert een efficiënt loophouding
- Je leert geduld en discipline hebben. Ook leer hoe je met fysiek ongemak kunt omgaan

Maakt het uit hoe lang je langzaam loopt?

Er zijn verschillende voordelen op basis van hoe lang je looptijd is. Als je veel wekelijkse kilometers maakt, is het verstandig om een verscheidenheid aan afstanden te trainen. Een korte, makkelijke loop van minder dan 45 minuten is goed voor herstel en helpt afvalstoffen af te voeren waardoor je sneller herstelt.

Als je met een langzaam tempo een mediumafstand loopt (dit is 45-90 minuten), bouw je kracht op, zonder fysieke en mentale stress. Dit verhoogt ook het vermogen van je lichaam om zuurstof over te dragen en te gebruiken.

Een lange, langzame training (90 minuten of meer) leert het lichaam om glycogeenopslag te verbeteren en te gebruiken en verhoogt ook het vermogen om ongemak te behandelen.

Door te hard of te ver hardlopen riskeer je ook de kans op een blessure. Door langzaam en gevarieerd te trainen vermijd je dan ook de kans op blessures.

NAAR BOVEN 

11: HET VERSCHIL IN DUURLOOPTRAININGEN
Bron: ProRun: www.prorun.nl/training/trainingsleer/het-verschil-in-duurlooptrainingen/?

De duurloop is de meest fundamentele trainingsvorm voor iedere loper. Veel lopers lopen vaak hun duurloop in één het zelfde tempo. Niks mis mee als je dat fijn vindt. Maar wist je dat door te variëren in tijdsduur en snelheid je een belangrijke conditionele en snelheid winst kan behalen?

Kenmerkend voor de duurloop is tijdens je loop niet wordt onderbroken door rustpauzes. De trainingsmiddelen in deze methode bestaan uit continue doorlopen. Op basis van intensiteit (snelheid) kun je drie duurlooptempo’s in je (Runlog)trainingsschema’s tegenkomen:

a. Duurloop 1
b. Duurloop 2
c. Duurloop 3

Duurloop 1

Dit is de duurloopvorm, waarbij je in het laagste looptempo loopt. De Intensiteit bedraagt 65-75% van je maximale hartfrequentie. De afstand varieert tussen de 5km en 40 km.
Het fysiologisch effect is de verbetering van de vetzuur verbranding zodat deze een hoger aandeel in de energieleverantie krijgt.

Bij ervaren lopers worden duurlopen 1 met een korte duur meestal op de dag na een zware looptraining of wedstrijd gedaan als actief herstel. Lange duurlopen 1 worden vaak toegepast in de voorbereiding op een marathon. Als beginnende hardloper gebruik je deze training om langer achter elkaar te kunnen lopen.

Duurloop 2

Dit is het middelste duurlooptempo.
De loopintensiteit bedraagt 75-85% van je maximale hartfrequentie. De afstand varieert tussen de 5km en 30km. Dit is de duurloop die het meest wordt toegepast. Deze duurloopvorm wordt gebruikt om de omvang van de training op te bouwen.

Duurloop 3

Dit is het snelste duurlooptempo. Een andere veelgebruikte naam voor deze duurloopvorm is tempoduurtraining. De loopintensiteit (snelheid) bedraagt 85-90% van je maximale hartfrequentie.
Het looptempo benadert bij gevorderde lopers het tempo dat ze bijna 1 uur kunnen volhouden in een wedstrijd of trimloop. Bij minder ervaren lopers worden als variatie, tijdens een duurloop 1 korte intervallen gelopen in duurloop 3 tempo.

Overige duurloopvormen

De duurloopvormen 1-2-3 worden, om een variatie in trainingsprikkels te geven, afgewisseld met de volgende trainingsvormen:

a. Interval duurloop
b. Duurloopwisseltempo
c. Climaxduurloop

Met de inpassing van deze duurloopvormen wordt voorkomen dat er teveel eenzijdig getraind wordt en daardoor een vermindering van het trainingseffect zou kunnen ontstaan.

Ad a. Interval duurloop
Hierbij wordt tijdens een duurloop afwisselend van tempo veranderd. Een duurloop wordt dan op gevoel in blokken van 2 tot 5 minuten ingedeeld.

Ad b. Duurloopwisseltempo
Dit is een trainingsvorm waarin er een afwisseling plaatsvindt in de duurloopvormen 1-2-3. Een training ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:
2-2-2-2-2 km en het duurloop tempo 1-2-3-1-3.

Ad c. Climaxduurloop
Hier wordt begonnen met het langzaamste duurlooptempo en eindigt men met het snelste tempo. Door de geleidelijke opklimmende intensiteit wordt er naar het einde van deze trainingsvorm op een hoog percentage van de maximale zuurstof opname gelopen. Dit is een belangrijke eigenschap voor marathonlopers.

NAAR BOVEN 

 

KORTINGSAFSPRAKEN met rønnør EINDHOVEN en RUNNERSWORLD EINDHOVEN

 

NAAR BOVEN

Zowel met Rønnør (van Kari en André, voorheen Run2Day) aan de Geldropseweg 19 dat al jaren onze clubkleding prima verzorgt, als met Runnersworld aan de Willemstraat hebben we een goede relatie. Beide zaken bieden je een uitgebreide voetanalyse om een zo goed mogelijk advies te geven welk type schoen het best bij je past. Daarnaast krijg je als lid van Loopgroep Blixemsnel (vermeld dat vooral!) bij beide 10% cash-korting. Bij Rønnør kun je als alternatief ook 15% korting krijgen, gereserveerd voor je volgende aankoop. Rønnør sponsort bovendien prijsjes en materialen voor ons evenement Marathonestafette Blixemsnel in het laatste weekend van de basisschoolvakantie en levert onze clubkleding.

Bij Runnersworld krijgen we bij aankoop van schoenen bovendien een paar loopsokken gratis bij en wordt € 5,00 geschonken aan de clubkas (hiervan bekostigen we een deel van de jaarlijkse terrasborrel).

NAAR BOVEN

 

FOTO'S: Mocht je foto's hebben die je via de website wilt delen, stuur ze me toe. Of stuur de link aan mij om te publiceren. Als je liever niet zichtbaar bent op een gepubliceerde foto, laat het weten,
zodat ik dat kan aanpassen.

Hebben jullie suggesties voor deze nieuwsbrief, laat het me weten via  vincent@blixemsnel.nl.   

NAAR BOVEN

 

 
 
google click fraud lawsuit